Im Hochschwarzwald: Rothaus Bike Giro 2019

18 August 2019

Justin de Bruijn

Ter voorbereiding op de Cape Pioneer Trek wilde ik graag nog een of meerdere wedstrijden fietsen, niet te zwaar en waar de snelheid hoger zou liggen dan de marathons die ik normaal gesproken het liefst zou rijden. Persoonlijk neem ik liever deel aan een wedstrijd waar mijn gemiddelde snelheid onder de 20 km/u ligt dan daarboven, maar een wedstrijd met een hogere gemiddelde snelheid pastte in de voorbereidingen op de Cape Pioneer Trek. De Rothaus Bike Giro pastte qua timing misschien niet helemaal goed maar het zou een uitstekende fysieke inspanning zijn en een test van mijn conditionele toestand. Verslag in Stravagraafstijl geschreven.

Stage 1: Grafenhausen (62km, 1550hm)

De eerste etappe startte om 13.00 en was er genoeg tijd om in de ochtend het startnummer op te halen. Het ophalen van het startnummer ging vlot en hierdoor veel tijd om, ja te twijfelen. Er waren dreigende luchten en af en toe kwam er wat nattigheid uit de lucht. Wat trek je aan, wanneer inrijden, hoelang van te voren naar de start, enzovoort. Allemaal keuzes die meestal vanzelf gaan als er geen overvloed aan tijd is. Uiteindelijk op tijd en met de juiste kleding vooraan in het startvak terecht gekomen. Net als bij de Engadin Bike Giro startten de Elite 1 minuut eerder dan de rest om ook hier ook sommige na enkele kilometers in te halen. Een gruwelijk snelle start naar beneden waarbij iedereen nog fris was, je benen stilhouden betekende direct een verlies van zeker 10 plaatsen. Misschien toch net te hard gestart maar de aansluiting met een groep verliezen zou ook tijd gaan kostten. Na een uur begon het harder te regenen maar gelukkig zakte de tempratuur niet en was het eigenlijk nog gewoon warm. In een technische afdaling van de fiets gevallen, gelukkig zonder erg met alleen een deuk in mijn ego. Daarna alleen maar in groepen gereden en zorgde ik er wel voor wanneer het smaller dreigde te vorm dat ik wel vooraan zat. Lampje ging wel langzaam uit op de laatste klim maar ergens vond ik nog wat energie en kon ik nog een flinke sprint trekken. Het gevoel was nog niet super, maar qua trainingsprikkel is het goed om op het scherpst van de snede te koersen.

Gefinished in 2:47:08 (+16:20), 12e in categorie Herren Master 1

Stage 2: Grafenhausen - Titisee-Neustadt (75km, 2161hm)

Na weer een snelle start op het asfalt was ik blij dat we een smaller pad indraaiden. Door deze snelle start belandde ik al vroeg in de groep met de eerste dames met Sabine Spitz, Samara Sheppard en Robyn de Groot! Het tempo varieerde nogal en hierdoor kon ik ongemerkt afstand nemen van de groep (was niet de bedoeling, maar kwam goed uit). Op de eerste lange klim had ik genoeg aan de voorsprong om met de top mee te kunnen (de toppers rijden een soort stop-en-go tempo). Tot kilometer 50 kon ik mee maar rond Titisee-Neustadt was het gedaan en moest ik de eerste dames laten gaan. De laatste klim ging moeizaam maar een directe concurrent met een wielwissel bij de laatste verzorgingspost gooide olie op het vuur! Helaas moest ik op het einde een gaatje laten vallen, ondanks hulp van een Nederlands eliterijder en een goede sprint kwam ik nog op drie seconden!

Gefinished in 3:37:33 (+21:56), 13e in categorie Herren Master 1

Stage 3: Einzelzeitfahren Feldberg (10km, 326hm)

Ook hier weer vroeg aanwezig om in de ochtend het parcours van de tijdrit te verkennen. Het parcours was niet heel lastig met 2 klimmen en een laatste lastig stuk met de skiburg een stuk > 30 % omhoog. Er zaten twee lastige stukken in die op snelheid wel lastig waren. Op de eerste klim niet te gek, op de tweede klim doorrammen en op de laatste pukkel maar zien, dat was kortwerg de tactiek. Echter op de tweede klim, een lange doorloper, ging het niet hard genoeg en op de laatste klim kon ik geen tempo meer produceren. Een tijd onder de verwachtte 30 minuten zat er niet meer in... dat je in 30 minuten zo kapot kan gaan!? In het klassement wat tijd verloren maar nog 30 seconden achter nummer 10 en 20 seconden voor nummer 12. Het kan morgen dus nog alle kanten op...

Gefinished in 30:28 (+3:37), 23e in categorie Herren Master 1

Stage 4: Feldberg en Todtnau (48km, 1760hm)

Starten op de Feldberg zelf betekende natuurlijk maar één ding, starten met een afdaling. Gelukkig over een smal schotterpad wat overgign in een snelle afdaling over het asfalt. Op de eerste klim naar het hoogste punt van het Schwarzwald tot ging het echt goed en kon ook naar de groep voor mij toe rijden. Aansluiting vond ik jammergenoeg net voor de top waar ik in de afdaling gelijk weer de aansluiting verloor. Op de tweede en laatste klim kwam ik samen te rijden met Sabine Spitz (lekke band) en hier op het eind ook van wegrijden! Op de laatste pukkel met o.a. de beruchte skibrug kon ik Sabine Spitz ook voorblijven! Op een dag dat ik maximaal kon afzien was ik enorm sterk op de klimmen maar in de afdaling had ik nog wat steekjes gelaten. Beastmode Activated!

Gefinished in 2:33:05 (+17:53), 10e in categorie Herren Master 1

Verdikt

De Rothaus Bike Giro is leuke meerdaagse en zit qua parcours tussen het laagbergte, bijvoorbeeld Sauerland, en het hooggebergte in. Het parcours bestaat voornamelijk uit bredere schotterpaden met af en toe een 'leuk' stukje maar het wordt nergens lastig. De tweede etappe was qua technisch gehalte de mooiste en de laatste etappe was landschappelijk het mooist.

Rothaus Bike Giro in cijfers:

 • Uitslag algemeen (Herren Master 1): 11e
 • Startnummer: 429
 • Aantal kilometers: 195
 • Aantal hoogtemeters: 5797
 • Totale rijtijd: 9:28:14 (+59:46)
 • Max. snelheid: 77 km/u
 • Calorieverbruik: 7745
 • Hartslag: 182/195, 177/193, 183/192 en 177/192
 • Rothaus
 • Feldberg
 • Grafenhausen
 • Meerdaagse
 • Snelheid
 • Schon