Seizoen 2019: Unleash The Lion

02 June 2019

Justin de Bruijn

Na een goed en mooi seizoen vorig jaar met schitterende wedstrijden waarbij ik ook nog eens een goed resultaat behaalde, denk aan Willingen, Alpen Tour Ttophy en de Grand Raid (lees hier mijn verslag hiervan) heb ik van de winter besloten om er nog een schepje bovenop te doen! Maar dit alles wel met het hetzelfde idee dat trainen en wedstrijden rijden niet boven alles gaat! Voornamelijk de aandacht geschonken aan efficienter trainen en beter mijn voeding afstemmen hierop. Nu het eerste gedeelte van het seizoen er op zit een terugblik op mijn voorbereidingen, korte update met betrekking mijn wedstrijden totnogtoe en de plannen voor de rest van het seizoen.

Wedstrijden

De eerste wedstrijd van het seizoen, de Hel van Groesbeek, was direct een wedstrijd die omcirceld was in de planning. Volgend jaar wordt hier het NK Marathon verreden en hier wilde ik te weten te komen of alleen op basis van alleen trainen een goed resultaat mogelijk kan zijn, nee dus. Gedesillusioneerd heb ik de wedstrijd verlaten na 2 van de 3 ronden van 35 kilometer. De kracht en conditie was er wel maar de hoge intensiteit en de korte/steile klimmen kon ik moeillijk verteren. Een belangrijke les geleerd ter voorbereiding op het NK volgend jaar, wedstrijden rijden in de aanloop hiervan.

Na een intensieve trainingperiode rond Pasen, inclusief een Ardennen marathon op Paasmaandag, was ik klaar voor de eerste grote doelen van het seizoen, de BeMC en Bike Festival Willingen.

Voor het eerste betrof de BeMC een vierdaagse en startte met een tijdrit van 18km. Hierin voluit gegaan wat resulteerde in een goede uitslag maar na het eten heb ik meer geslapen dan dat ik wakker was. Op de tweede dag was ik toch wel heel goed hersteld en ik kon een goede start een prima vervolg geven! In de avond begon het, zoals aangekondigd, te regenen en te regenen. In de ochtend besloten om niet te starten wegens het té slechte weer, helaas hoorde ik relatief kort voor de start dat de etappe was ingekort. Jammer, ergens spijt maar ik weet ook hoe mijn lichaam op deze omstandigheden reageert. De laatste dag voor spek en bonen mee gedaan en dit heeft goed uitgepakt. Het was alles of niets vandaag! Volle bak de start klim op en volhouden tot de finish, zelfs de eerste keer Mur de Borzee ben ik fietsend bovengekomen. De etappe was kort genoeg om het tempo vol te houden.

Na enkele rustige dagen hoopte ik in Willingen een super resultaat te behalen. Na een snelle start, vanuit het eerste startvak, moeite een tempo te vinden wat bij mij pastte. Het klimmen ging heel soepel en de kracht in mijn benen was goed aanwezig. Na de eerste ronde een verkeerde afslag genomen, hierdoor kostbare tijd en energie verloren ook om daarna te snel het tijdsverlies te corrigeren wat eigenlijk gewoon weg niet kan. Hierdoor op de laatste klim, de laatste 100hm zelfs, het groepje van vier moeten laten rijden. In de afdaling richting finish kon ik dit ook niet meer goed maken. Toch wel een smetje op een dijk van een wedstrijd...

Een rustige week restte om daarna de Cimes des Waimes als 'pretmarathon' te rijden. Omdat een wedstrijd rijden na een rustweek meestal niet goed uitpakt daardoor op dinsdag een stevige training bij de club uitgevoerd. Ondanks een goede snelle start merkte ik dat het beste er al snel af was. Twee keer moeten stoppen om wat lucht uit de banden te laten ontsnappen en ook technisch ging het allemaal moeizaam en stroperig. Na ingehaald te zijn door Luc ging het gelukkig weer wat beter, op de skihelling van Ovifat moest ik Luc bijna laten gaan maar door een inspanning in extremis kon ik de laatste 25km in zijn wiel afwerken (gelukkig). Op het eind nog bij kennis en de benen gevonden om te reageren op versnellingen en ervoor te zorgen dat we niet meer ingehaald konden worden.

Planning

Na een intensieve periode met zware wedstrijden en veel trainingsarbeid staat er de komende drie weken geen wedstrijden op het programma. Nu dus weer in de gelegenheid om aan de basis te werken om klaar te zijn voor de volgende wedstrijden. Maar wat staat er dan nog op het programma? Nou wat heel wat! Bekend werk zoals de Raid des Hautes Fagnes maar ook nieuwe meerdaagsen als Engadin Bike Giro, Rothaus Bike Giro én...

tussen 8 en 14 september ben ik in Zuid Afrika om deel te nemen aan de Momentum Health Cape Pioneer Trek powered by Biogen, oftewel de Cape Pioneer! Een schitterende meerdaagse mountainbikewedstrijd van de kust bij Mosselbaai tot de binnenlanden rond Oudtshoorn. Voor mij wordt dit de eerste biketrip buiten Europa, dit betekent ook ik mijn fiets voor het eerste mee moeten nemen met het vliegtuig. Dit zal een nieuwe uitdaging met zich mee brengen dan met de auto afreizen naar een wedstrijdlocatie.

Omtrent mijn deelname aan de Cape Pioneer Trek zal ik nog enkele activiteiten ontplooien. Hierover zal ik verder nog berichten. Maar voor nu "Unleash The Lion"!

  • Zaltbommel
  • Sankt Moritz
  • Zuid-Afrika
  • Seizoen 2019
  • Next Level
  • Update
  • Progress