Neustadt - Zoektocht naar bevestiging

12 August 2018

Justin de Bruijn

Nadat ik mijn vorige geplande deelname aan de Sigma Sport Bike Marathon in Neustadt a/d Weinstrasse moest annuleren vanwege mijn valpartij aan het begin van de zomer was ook dit jaar mijn deelname onzeker door een aanrijding. De schade viel achteraf mee en deze voor Duitse begrippen zeer technische marathon zou een belangrijk meetpunt zijn voor mijn deelname aan de Grand Raid een week later. Of het een bevestiging werd?

Op zaterdag rustig de start en finish verkend. Er waren geen aanpassingen gedaan aan het parcours dus het was meer herinneringen ophalen en de tactiek bedenken voor de race. Het zou een warme, zonnige en stoffige dag worden op een toch veeleisend parcours, een goede hydratatie zou van belang zijn.

Om 9.30 van start vanaf het pitoreske stadsplein middenin Neustadt. Door een smalle straat en een korte klim door een steeds smaller wordende straat is een goede start wel van belang maar door het gedrang ben ik niet genoeg naar voren kunnen rijden. Bij het indraaien van het bos had ik even moeite om de start door te trekken en op de lange platte technische strook had ik weer last van een chasse patate. In de eerste technische afdaling, met trappetje, kon ik gelukkig de aansluiting maken bij Rob van der Heijden. Gelukkig hierdoor wat kunnen temporiseren en toen we werden bijgehaald door een groepje met Katrin Schwing de trigger om weer gas te gaan geven. Op de lange technische klim op hangen en wurgen bijna alles kunnen rijden en na de verzorgingspost geprobeerd om weg te rijden in de afdaling, dit lukte niet volledig maar het tempo bleef hierna wel hoog. Dit tempo kon ik makkelijk volhouden maar ik moest aan het eind van de eerste ronde wel enige voorsprong hebben aangezien ik een grote stop had gepland net na de doorkomst. Op het eind van de ronde werd het nog iets technischer met steilere klimmen, enkele loopstukken en stevige afdalingen met o.a. de Wolfsburg afdaling. Voor de Wolfsburg lukte het om enige afstand te nemen en hierdoor kon ik met vrij zicht de Wolfsburg afdaling aanvatten.

In de klim richting het kasteel kon ik de afstand nog uitbreiden en tot de eerste volgende post vol gas. Bij de post onderaan de klim kon in na mijn pitstop weer aansluiten bij het groepje wat ik net achter me had gelaten. Op de klim direct weer vooraan de groep komen rijden om niet veel later weer weg te kunnen rijden! De benen voelden nog goed aan en ik dacht: "Go For It!". Jammer genoeg ontsnapte er wat lucht uit mijn achterband en moest ik even stoppen om bij te pompen. Het duurde toch weer langer als gehoopt en ik kon in de achtervolging. Wat je meestal niet moet doen na een onverhoopt oponthoud is het gat zo snel mogelijk dicht te willen rijden. Meestal, want met goede benen is het geen probleem! Door de samenkomst met een kortere afstand was het op de technische smalle paden inhouden jammergenoeg het beste wat je kon doen. In snelle technische afdaling ben ik nog vol in de ankers gemoeten om een ongeluk te voorkomen. Door het stop-en-go had ik moeite om het tempo hoog te houden en begon de vermoeidheid voelen van mijn beoogde inhaalslag. Gelukkig haalde ik Katrin Schwing weer in en ook Rob van der Heijden kwam weer in mijn vizier. Op de steile switchback klim kon ik ook Rob inhalen door kramp aan zijn kant. Doordat er weer ruimte op het parcours was ontstaan kon ik mijn tempo goed vasthouden, gelukkig maar want ik wist niet hoeveel voorsprong ik had op mijn achtervolgers. Op de technische stroken voor de beruchte Wolfsburg afdaling maakte ik een foutje en durfde hierdoor niet de gehele afdaling van de Wolfsburg te rijden. Hierdoor had ik het gevoel dat ik mijn voorsprong had verspeeld en ging van onderaan de afdaling volle bak om niet bijgehaald te worden.

Het klimmen an sich ging nog wel goed en ik wist na de klim richting de burcht dat ik niet meer ingehaald zou worden. Op het lange rechte technische pad was het nog wel op letten geblazen door deelnemers van kortere afstand maar toen ik eenmaal de afdaling richting Neustadt in vloog wist ik het zeker, geen mogelijkheid tot inhalen en de kans om ingehaald te worden was nihil geworden. Na een rondje om de kerk over de finish gebold in 4:42:51 wat resulteerde in een 40e plaats. Qua tijd had ik op beter gehoopt maar hoe ik heb gereden en mijn vorm daar was ik wel tevreden over! En de zoektocht naar bevestiging? Bevestiging gevonden!

Na te zijn bijgekomen in de schaduw op een binnenplaats van een mooi gebouw in het centrum van Neustadt ben ik direct doorgereisd naar Freiburg om daar twee dagen door te brengen voordat ik verder af zou reizen naar Verbier.

Resultaat 4:42:51 +0:48:15 | 40e Algemeen | 31e Heren Licentie

Volledige uitslag

  • Neustadt
  • Marathon
  • Racing
  • Hot
  • Dusty
  • Technical